Väinölän historiaa

Väinölä on A.Ahlströmin Oy:n 1913 rakennuttama hirsirakenteinen kahden perheen asuintalo.
Molemmat asunnot olivat kaksikerroksisia ja omalla sisäänkäynnillä. Huoneistojen kerrosala on yhteensä 480m2. Ensimmäiset asukkaat olivat tehtaan johtajan jälkeen korkeimpia virkailijoita. Tuohon aikaan Joensuuhun johtava maantie sijaitsi talon verannan edessä melko lähellä rakennusta. Väinölän lounaispuolelle valmistui seuraavana vuonna niin ikään A.Ahlström Oy:n rakennuttamana tiilirakenteinen, hieman suurempi talo, joka toimi virkailijoiden asuntoina, sekä tehtaan vierailijoiden majoituspaikkana. Myöhemmin taloa alettiin kutsua Tehtaanhotelliksi.
Väinölä oli virkailijoiden asuntoina vuoteen 1983 saakka. Tuolloin Varkauden kaupunki osti Väinölän sekä Tehtaanhotellin. Väinölään muutti saneerauksen jälkeen kulttuuritoimisto, joka tarjosi myös kokoontumistiloja eri yhdistyksille.
Tässä käytössä Väinölä oli vuoteen 1998 syksyyn saakka. Kesällä 1998 Varkauden kaupunki asetti rakennuksen julkiseen myyntiin. Kauppa syntyi Helmikuussa 1999, ja Taidekeskus Väinölän toiminta alkoi talossa pääsiäisenä 1999. Gallerialla ja kehystämöllä oli tuolloin jo yhdeksän vuoden toiminta historia takanaan toiminimellä Artín Galleria.
Nimenmuutos Taidekeskus Väinöläksi katsottiin aiheelliseksi myös sen tähden, että rakennuksen alkuperäinen nimi Väinölä, säilyy arvokkaasti mukana toiminnan vaihtuessa kuvataiteen varkautelaiseksi tyyssijaksi..